A 25 ÉVES IIASA-SHIBA DÍJRA PÁLYÁZÓK ÉRTÉKELÉSE

A Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület megtisztelő felkérésére részt vehettem a jubileumi, immár 25 éves múltra visszatekintő IIASA-SHIBA díj két pályázatának értékelésében.

Az értékelést az országosan is elismert minőségügyi szakemberrel, barátommal Rózsa András ISO 9000 Fórum Egyesület elnökével, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. egykori minőségügyi igazgatójával párban végezhettem.


A pályázatok elbírálásának folyamata

A benyújtott pályázatokat 2 fős szakértő csoportok értékelték. Először a beadott írásos pályaművet értékelték, majd helyszíni szemlét tartottak a pályázónál. Ezt követően a pályázóknak lehetőségük van egy szóbeli előterjesztés megtartására a zsűri előtt.

Az értékelői munkára a szakértőket a Shiba Díj Bizottság döntése alapján az elnöke kérte fel. A helyszíni szemle és a prezentáció alapján a Shiba Díj Bizottság – az alapító Shiba professzor egyetértésével – döntött a díjak és oklevelek odaítéléséről.

Az általunk értékeltek:

 • Ipar, közlekedés, szállítás, hírközlés, kereskedelem, idegenforgalom területén, szervezet kategóriában a Continental Automotive Hungary Kft.
 • Oktatás, kutatás-fejlesztés területén, csoport kategóriában Hortobágyi Csaba, Harazin Tibor, Dr. Abonyi János

 

Continental Automotive Hungary Kft.

Minőségtudatos minőségkultúra fejlesztése tárgykörben:

„A Continental Automotive Hungary Kft. Veszprémben 1993-ban kezdte meg termelő tevékenységét ITT Automotive Magyarországi Kft. néven. Fő profilja a mechanikus gépjármű-alkatrészek és kapcsolók gyártása volt, amelyet 1994-ben kiegészített az elektronikus fékrendszerekhez használt mozgásérzékelő kerékszenzorok gyártása. Ebben az évben került a gyár a Continental vállalatcsoport tulajdonába és vette fel a Continental Teves Magyarország Kft. nevet.

Komoly elismerést jelentett a hazai szakemberek számára, hogy 2001-ben elkezdhette működését a Fejlesztési Központ, ahol Európa meghatározó gépkocsi-márkáihoz fejlesztenek elektronikai biztonsági berendezéseket. 2002-től a termékpaletta tovább bővült, a kerékszenzor gyártás mellett elkezdődött az elektronikus fékrendszerek központi vezérlőegységébe beépített elektromágneses tekercsek két típusának, valamint a perdületérzékelőben használt szenzorklaszter gyártása is. 2007-től új technológiát vezetett be a gyár, megkezdődött a mechatronika gyártósorokon az első termékek gyártása, így egy újabb termékcsoport, a nyomaték- és alvázszenzorok gyártása is itt folyik.

Integrált minőségirányítási rendszerét és minőségtudatosságát számos vevői elismerés mellett (Ford World Excellence Silver Award; Jaguar & Land Rover Kiválóság elismerés; General Motors Supplier Quality Kiválóság Elismerés), Veszprém megyei és regionális minőségi díjjal is kitüntették.

A Continental Automotive Hungary Kft. a közép-dunántúli régió egyik meghatározó gazdasági társasága és munkaadója, valamint évek óta Veszprém megye legeredményesebb vállalkozása.

Az anyavállalat elvárásaival összhangban kialakított minőségügyi stratégia kapcsán 2011 óta jelentős fejlesztési tevékenységek, minőségügyi módszerek, jó gyakorlatok kerültek bevezetésre a vállalatnál. Ezen projektek középpontjában a megelőzés, a minőségtudatosság, a kompetenciafejlesztés, az átfogó ellenőrzések és a tényeken alapuló döntéshozatalt támogató mérési rendszerek kialakításai állnak.” (Forrás: Szöveges összefoglaló értékelés a pályázóról)

 

Hortobágyi Csaba, Harazin Tibor, Dr. Abonyi János

Automotive Quality Academy a Kooperatív képzési modell tárgykörben:

„Autóipari minőségirányítással foglalkozó szakértők (Hortobágyi Csaba és Harazin Tibor a Continental Automotive Kft. munkatársai) és a Pannon Egyetem Mérnöki Karának munkatársa (Dr. Abonyi János intézetigazgató) egy új vállalati képzési modellt dolgoztak ki, speciálisan az autóipari minőségügyi módszertani ismeretek oktatására.

A pályázatban bemutatott AQA Kooperatív képzési modell már önmagában is újdonság, azaz UNIKUM a magyar felsőoktatásban. A gyakorlatorientált képzési forma olyan speciális autóipari ismeretekkel és szemléletmóddal rendelkező mérnökök képzését tudja biztosítani, akik a korábban megszerzett szakképzettségük és felsőfokú szakismeretük birtokában képesek az autóipari környezetben felmerülő minőségirányítási problémák megoldására.

Az AQA képzési modell kifejlesztését támogatta, hogy mind a Continental Kft., mind a Pannon Egyetem nagy hangsúlyt fektet a szervezet működésének hatékonyságát növelő rendszerek, módszerek kifejlesztésére és eredményes alkalmazására. Az is kiemelendő, hogy mindkét szervezet aktív tevékenységet végez régiójában a Társadalmi Felelősségvállalás (CSR) területén.” (Forrás: Szöveges összefoglaló értékelés a pályázóról)
Mindkét pályázat IIASA-SHIBA díjban részesült.


Gratulálunk a díjazottaknak!

Pintér Csaba

 


INTÉZKEDÉSI TERVEK INTEGRÁLT KÖVETÉSE

A SKILL Action Pro alkalmazásával néhány, a felhasználók munkáját segítő támogatás:

 • webes technológia, csak a jogosultság beállításoktól függő hozzáférés,
 • az intézkedési tervek integrált, egy helyen való kezelése,
 • teljes áttekintés, mindemellett titkosítási lehetőségek,
 • a csatolt dokumentumok biztonságos, az aktuális verziót használó megoldása,
 • teljesítéskövetések, a felelősöket a határidőkre figyelmeztető lehetőségek.

Amennyiben a megoldás részletei iránt érdeklődik, készséggel állunk rendelkezésükre.

Várjuk szíves megkeresésüket!

Pintér Csaba

 


KOCKÁZATELEMZÉS (FMEA) AZ AUTÓIPARBAN, SZOFTVERTÁMOGATÁSSAL

A Car-Inside Kft. 2009-ben jött létre az Eybl Hungária Textilipari Kft. tevékenységének újjászervezése érdekében. A Prevent csoport 100%-os tulajdonában álló cég jelenleg több mint 1200 főt foglalkoztat 3 telephelyen: üléshuzat-varrás Lentiben és Nagykanizsán, szabászat és belső térelemek (ajtókárpit, könyöklő, kézifék és váltószoknya, műszerfalborítás, tetőkárpit stb.) gyártása Jánosházán.

Termékeikkel jellemzően prémium modellekben találkozhat a vásárló, olyanokban, mint az Audi C6 és Q7, BMW 3, 5, 7, Z4, X3, X5 és a Rolls-Royce Ghost.

Az exkluzív kisszériás bőr modellektől a nagy volumenű termékekig munkájukat a magas minőség és szállítási megbízhatóság jellemzi.

Az autóipari beszállítóként nagy gondot kell fordítsanak vevőik bizalmának megőrzésére, a vevők termékeinek biztonságára, a kockázatelemzésre.

Évek óta tartó kockázatelemzési gyakorlatukban számos megoldással próbálkoztak (pl.: excel, szoftver), melyek közül egyik sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Az új berendezések, vevők, termékek érkezésével sok problémát tapasztaltak a dokumentáció-sorozatban, mint például:
–  összefüggések hiánya az adatok között,
–  szabványosítás hiánya az azonos berendezések, termékek, vállalatok között (azonos   folyamatok),
– motiváció elvesztése a résztvevőknél (akik készítik és nyilvántartják a dokumentumokat).

Ezek a problémák direkt hatással vannak a vevői elégedettségre a vevői auditok során.

A Car-Inside Kft. arra az elhatározásra jutott, hogy a felmerülő problémák kezelésére új, számukra kielégítő megoldást keres, és megvásárolta a LIONSON Consultingtól az FMEA és a hozzá tartozó dokumentációk integrált elkészítésének, kezelésének támogatására szolgáló SKILL Designor Pro szoftvert.

A szoftver az alábbi előnyöket kínálja alkalmazóinak:

 • egy folyamatfelvétel, következetes alkalmazás akár több dokumentáción keresztül,
 • termék – folyamat – ellenőrzési terv szinkronba hozása, munkautasítások létrehozása,
 • egy módosítás, automatikus átvezetés, érvényre juttatás minden alkalmazási helyen,
 • egyszeri munkabefektetés, többszörös hasznosítási lehetőség:

— kisebb működtetői kapacitásigény,
— nagyobb többlethozam több szakterületen,
— intézkedési tervek követése,
— érintettek értesítése,
— alkalmazók motiváltságának megőrzése, erősítése

 • különleges, speciális jellemzők kezelése,
 • konvertálhatóság általánosból specifikusba, specifikusból általánosba,
 • közvetlen adatközlés a partnereknek szűrhető adattartalommal.

A szoftver megvásárlását és telepítését követően 2011. október 3-4-én megtörtént a szoftveralkalmazók felkészítése, képzése.

A képzés erősségeiről az alábbi hallgatói vélemények fogalmazódtak meg:
„Jó tempó és követhetőség
Szakmai tudás és gyakorlat
Gyakorló háttér, szakértelem
Prezentációk színvonala
Felkészült oktatók
Gyakorlatias képzés (még az elmélet is gyakorlatias)”

Kívánjuk, hogy az alkalmazás során fedezzék fel a szoftvertámogatás nyújtotta további előnyöket, és aknázzák ki azokat a lehetőségeket, amelyre már oly régóta szükségük van!

 Pintér Csaba


RÉSZLET A „KOOPERATÍV MÓDSZERTANRA ÉPÜLŐ EGYÜTTMŰKÖDÉS” CÍMŰ TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM HALLGATÓI TÁJÉKOZTATÓJÁBÓL:

„A kooperáció egyik alapfeltétele a pedagógusok szemléletváltozása, de szükségesek azok a pedagógus mesterségbeli tudások is, amelyek megalapozzák a szemléletváltást. Csak ezzel érhető el, hogy olyan minőségi oktatás valósuljon meg, amely a hatékonyság – eredményesség – együttműködés egységét valósítja meg. A kooperáció a nevelés történetében a versengésen alapuló iskolai tanulás szembeállításával jelent meg. A kooperatív tanulás a csoport-, a páros-, és az egyéni munka kombinációjával lehetőségét teremt az eredményes differenciált oktatáshoz. A továbbképzés elsődleges célja, hogy a résztvevők ismeretet és saját élményeket szerezzenek a kooperatív tanulásról, melyen keresztül világossá válik számukra, hogy a kooperatív technikák alkalmazása az egyik legmegfelelőbb eszköz a különböző tanulók együttneveléséhez.
………..A továbbképzés specialitása, hogy a kooperatív alapelvek és alapfogalmak mellett a hallgatók megismerhetik azt a kontextust is (tudományos-elméleti, oktatáspolitikai), amely a módszer bevezetését támogatja. ………. A tréning jellegű továbbképzés során fejlesztő, reflektív személyiségfejlesztés történik, amely alkalmassá teszi a hallgatókat arra, hogy munkájukhoz is ilyen módon viszonyuljanak.”ESÉLYEGYENLŐSÉG

SZÉL ÉS MALOM HARCA, VAGY SZÉLMALOM-HARC II.

Résztvevői vélemények a képzésről:

Mit viszek a szívemben? Mit viszek a fejemben?
Nagyon pozitív érzésekkel távozom. Nagyon pozitív és új dolog volt a kockázatelemzés.
Családias, magas színvonalú képzés. A kockázatelemzés új volt, és a többi téma is többletet adott.
Nagyon színvonalas képzés. Sok-sok újdonság.
Nagyon profi, nagyon gyakorlatias fókusz. Kockázatelemzés, kooperatív tanulásszervezés
Arányban volt a tudásátadás és a kooperáció. Rengeteget tanultam.
Nagyon jól éreztem magam. Jó látni, hogy ennyi szakember van a terepen. Jól definiálódtak dolgok, és az én hiányaim is.
Kedves fogadtatás, pozitív légkör, amiben lubickoltam. Csak tanultam Tőletek (meg vagyok hatódva)
Jó érzések, elszaladt ez a három nap. Kiderültek a hiányosságaim és ez nagyon-nagyon jó.
Jó, hogy nem töltöttük semmitmondó játékokkal az időt. A mentorálás folyamatának a leképezése nagyon jó sorvezető, nagy segítség volt.
Így kellene, hogy a gyerekek is érezzék magukat az iskolában! Itt azt kaptam, amiért jöttem.
Nagyon rugalmas tréneri vezetés. Még a mozdulatainkra is reagáltak a trénerek.
Minden „szösszenetnek” volt tartalma.
Megerősödtek a személyes kompetencia határaim.
Eltűnt a szkepticizmusom.”

 


SZOFTVERBEMUTATÓ SZAKMAI NAP

A LIONSON Consulting Kft.

 • 21 éve a szervezési és vezetési szakmában
 • 11 éve ebben a cégformában
 • egyedi megoldásokat, új utakat fürkésző-, honosító gyakorlat, értékteremtésre törekvés
 • partneri-, személyes együttműködés
 • sok tapasztalás árán számos díj, elismerés és közös siker

rendezésében lebonyolított program az alábbi lépéseket követte:

Regisztráció

Köszöntés, bemutatkozás, programismertetés
Pintér Csaba
ügyvezető, LIONSON Consulting Kft.

KOCKÁZATELEMZÉS és az elemzés kockázata
Előadás: Pintér Csaba ügyvezető, LIONSON Consulting Kft.

SKILL DESIGNER PRO, SKILL HACCP PRO
szoftverbemutató és vállalati megvalósítás
Simone Smolinska folyamatos fejlesztés manager, LBH Zrt.

Szünet, vendéglátással

PRÓBÁLJUK KI!

KEREKASZTAL beszélgetés a résztvevők teljes körének interaktív bevonása mellett

Programzárás

A szoftverrel kapcsolatos résztvevői észrevételek, vélemények:
„A szoftver jól használható.
Viszonylag könnyen tanulható, rugalmas.
Célját betölti.
Eléggé aprólékos, de érzésem szerint használható lesz.
Hatékonyságát a használatba vétel után lehet majd eldönteni.
Érdekesnek és hasznosnak bizonyult a szoftver.
Egy kicsit meg kell ismerni a felépítését, de gyakorlással jól el lehet sajátítani.
A vállalatunknál elindult Nulla Hiba projektben való alkalmazhatóságát megvizsgáljuk, első kipróbálásra megfelelőnek tűnik.
Nagyon jó és hasznos dolog, kiforrottnak tűnik.
Nagyon hasznosnak és hatékonynak tűnik, megspórolva egy csomó időt a dokumentálásra.
Valós felhasználói igények alapján készült.
Zseniális a munkautasítás generálásának ötlete.
Nagyon jó ötlet volt, nincs még a piacon egy ilyen szoftver, ami ennyire össze tudja kapcsolni a folyamatokat és lerövidíteni a dokumentáció idejét.
A szoftver rendkívül hasznos funkciókkal rendelkezik, ám összetettsége, bonyolultsága miatt hosszabb időt igényel használatának elsajátítása.
A szoftver megítélésem szerint hatékonyan támogatná vállalatunknál a kialakított Integrált Irányítási Rendszert.
Ami a szoftver ellen szólna, az a jelenleg nem elérhető nyelv (cyrill betű), illetve a cégnél történt illetve folyamatosan történő megszorító intézkedések.
Összefüggő: összefügg a control plan, folyamatábra (FLOW) és az FMEA; ebből a szempontból jó.
Számomra nagyon szimpatikusnak tűnik:
o a struktúra igen szemléletessé teszi az FMEA lényegét az excel táblával szemben (a módszer oktatását nagyban  elősegítheti)
o a további lehetőségek: archiválás, action plan (elősegíti a módszer hatékony alkalmazását)
Sokkal hatékonyabban használható, mint a kockás papír, vagy az excel.
Paraméterezhetőség, testre szabhatóság.
Strukturált, jól használható.
Munkautasítás opció nagyon OK.
Sajnos csak háromtagú logikai hálót képes kezelni (gondoljunk az 5WHY-ra)
Jól felépített, az egyedi igények figyelembevétele is részben teljesül.
A szoftver felhasználóbarátnak látszik, az FMEA lényeges szempontjait követi.
Kiemelkedően jó struktúrájú az intézkedések kezelési része. Persze a gyakorlat tudja csak igazolni ezeket az állításokat.
A szoftver igen érdekesnek és hasznosnak tűnik, úgy gondolom, sokban megkönnyíti a mindennapi munkánkat.
Igen hasznos, mindenkinek ajánlott.
Mindenképp hasznos, a gyakorlati életet elősegítő alkalmazásokat láttunk.”

 A rendezvénnyel kapcsolatos résztvevői észrevételek, vélemények:
„Színvonalas, érthető magyarázat, előadás.
Reagálás, válasz a feltett kérdésekre megfelelt az elvárásaimnak.
Sajnos kevés gyakorlati idő állt rendelkezésre
Megfelelőnek tartom.
Egy nagyon jó alkalom arra, hogy megismerjük az újabb fejlesztéseket szoftver területe.
Pozitív volt a könnyen elérhető helyszín.
Szoftverhasználatra kevés volt az idő, saját bőrömön nem tudtam kipróbálni.
Jó szervezés, az időpontok be lettek tartva.
A demo kipróbálására több időt javaslok az előadás alatt.
Érdekes volt, sok új és hasznos információval.
Igényes, profi, azt nyújtották, amit ígértek.
Nagyon jó volt, jó előadókkal és érdekes volt, hogy bevontak a kezelési dolgába.
Információkban gazdag, jól felépített rendezvény volt.
A rendezvény nagyon hasznos illetve színvonalas volt. További sok sikert kívánok Önöknek!
Hasznos volt számomra a rendezvény.
Korrekt.
Több ilyen rendezvényt!
Színvonalas előadások és bemutató.
Tetszett a demo változat kipróbálási lehetősége.
Nagyon kellemes, jól szervezett.
Színvonalas előadás.
A gyakorlati alkalmazás kicsit több támogatást igényelt volna.
Jól megszervezett, lényegre törő.
A gyakorlati rész különösen jó gyakorlat volt.
Figyelemfelkeltő bemutatót prezentáltak.
A kerekasztal beszélgetés során választ kaptunk a kérdéseinkre.
Világítás a prezentációnál; a szoftvergyakorlást felvezetve közösen ajánlott megtenni.
Tetszett az interaktív része, és a lehetőség a közvetlen kommunikációra.”

Köszönjük észrevételeiket, véleményeiket, melyeket figyelembe kívánunk venni fejlődésünk során!

A résztvevők számára az általa igényelt szoftver demo változata átadásra került, további felhasználás céljából. Minden alkalmazónak sok sikert kívánunk, és várjuk további visszajelzéseiket!

Pintér Csaba

További információk a témakörrel kapcsolatban:

Egyes speciális iparágakban (járműipar FMEA, élelmiszeripar és vendéglátás jelentős területei HACCP) előírás, követelmény, hogy a termékekre, a folyamatokra végezzenek kockázatelemzést, és ennek következtetései alapján tervezzenek át termékeket, fejlesszenek folyamatokat, vagy éppen rendszereket, alakítsák, vagy éppen felügyeljék működésüket.

A járműiparban az FMEA alkalmazására:
• termékfejlesztés-,
• új folyamat bevezetése-,
• a termékkel kapcsolatos problémák megjelenése esetén kerül sor.

Alkalmazási területek szerint leggyakrabban:
• Konstrukciós (gyártmány-) FMEA
• Folyamat (technológiai-) FMEA
• Gép FMEA-val találkozhatunk.

Ezek kimunkálása egy igen összetett, több embert, szervezeti egységet, tudást igénylő feladat, amely tele van adminisztrációs buktatókkal.
A legnagyobb gondosság mellett rengeteg energia befektetéssel, és mégis nagy hibázási lehetőséggel, az idő előre haladtával emberek motivációjának elvesztésével jár ennek mechanikus, kézi kezelése.

Stratégiai együttműködő partnerünk a SKILL Software.

egy kiváló szoftvert fejlesztett ki a kockázatelemzés támogatására, melynek alkalmazása az alábbi előnyökkel jár:
• egy folyamatfelvétel, következetes alkalmazás akár több dokumentáción keresztül,
• termék – folyamat – ellenőrzési terv szinkronba hozása, munkautasítások létrehozása,
• egy módosítás, automatikus átvezetés, érvényre juttatás minden alkalmazási helyen,
• egyszeri munkabefektetés, többszörös hasznosítási lehetőség:
• kisebb működtetői kapacitásigény,
• nagyobb többlethozam több szakterületen,
• intézkedési tervek követése,
• érintettek értesítése,
• alkalmazók motiváltságának megőrzése, erősítése,
• különleges, speciális jellemzők kezelése,
• konvertálhatóság általánosból specifikusba, specifikusból általánosba,
• közvetlen adatközlés a partnereknek szűrhető adattartalommal

A létrehozott fájlok nem érik be annyival, hogy táblázatokat hoznak létre, amelyek bemutathatók az aktuális auditon. Egy igazi kutatási adatbázis jön létre, amely szükség esetén alkalmas akár a vevői reklamációk gyors és rugalmas kezelésére is.
Minden paraméterre, jellemzőre a SKILL DESIGNOR PRO azonnal elemzi az összes lehetséges hiba okot a termék tervezésétől egészen a gyártásig.

A SKILL DESIGNOR PRO szoftver ingyenes bemutatásának lehetőségéhez kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot!


A 2003. év óta tartó Szakiskolai Fejlesztési Program I-II.-ben az intézményi minőségfejlesztés, önfejlesztés területén tréneri, animátori, majd 2004. évben a bécsi szakmai úton szakmai vezetői feladatok ellátása mellett 2009 októberében a milánói tapasztalatcsere alkalmából ismét szakmai vezetői feladatok ellátására nyílott lehetőség.

Az egy hetes programsorozat alkalmából tapasztalatcserére került sor a
tartományi irányítás helyszínén, a MIUR-USR per la Lombardia-nál (mely az Oktatási Minisztérium része)
a munkaerő közvetítéssel, orientációval foglalkozó JobCaffé Servizio Orientamento dell’Agenzia per la Formazione-nél,
szakképzéssel foglalkozó intézményeknél, mint az AFOL SÜD MILANO, Centro Vigorelli, Paolo Frisi, ESEM (Ente Scuola Edile Milanese), IPSIA Monza.

A szakmai tanulmányút fókuszai:

1. Az adott ország általános bemutatása (gazdasági, társadalmi helyzet, pozíció az EU-ban) – Olaszország-Lombardi
2. Olaszország oktatási rendszerének, ezen belül a szakképzés rendszerének felépítése, alapvető jellemzői (intézményrendszer, szakmaszerkezet, szakmai vizsgarendszer, fejlesztési irányok)
3. Az iskola társadalmi kapcsolatrendszere, a kapcsolatrendszer szerepe az iskola irányításában. Az iskolamenedzselés és lobbi tevékenység helye, jelentősége, rendszere az adott ország oktatáspolitikájában, az iskolarendszerű szakképzésben. Az intézmények állami (központi) támogatása
4. A korszerű iskolamenedzselés eszközei (stratégiai tervezés, ösztönző rendszerek, minőségirányítás, horizontális tanulás)
5. A szakiskolák és a gazdaság közötti partnerkapcsolatok kialakítása, működtetése és értékelési rendszere. Gazdálkodó szervezeteknél megvalósított gyakorlati képzés
6. Az adott ország nyomon követési – pályakövetési rendszerének felépítése, alapvető jellemzői
7. Az iskolák benchmarking tevékenysége (területi szentjei, elemei, támogatása)
8. Humánerőforrás-fejlesztés (pedagógusképzés, pedagógus-továbbképzés, szakoktatók, külső képzők felkészítése) a szakképzés terén.
9. Multikulturalizmus, hátrányos helyzet és sajátos nevelési igény az olaszországi szakképzésben

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Szakiskolai Fejlesztési Program a tanulmányút szélesebb körben való hasznosítása érdekében összegző tanulmányt tervez kiadni, amelyhez a résztvevők kidolgozták az egyes területeket.

Köszönöm a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Szakiskolai Fejlesztési Programján (SZFP) belül, az önfejlesztés területéért felelős Angyal Szabolcsnak a lehetőséget és a bizalmat. A külföldi tanulmányút tapasztalatainak eredményes hasznosításához sok sikert kívánok az SZFP minden irányítójának, döntéshozójának, érintettjének, érdekelt felének és az utazáson résztvevőknek!

Pintér Csaba


A rövid bevezető előadásra építve a résztvevők a KOOPERATÍV TANULÁS-, ÉS MUNKASZERVEZÉS alapelvei és struktúrái mentén
• feldolgozták működő, szektorában meghatározó súllyal bíró szervezetek esetvizsgálatával a minőségirányítás neuralgikus pontjait,
• vizsgálati szempontok mentén (kooperációs alapelvek), szakértői működés szimulációjában fejlesztési javaslatokat fogalmaztak meg,
• majd az eredmények és a workshopon biztosította keretek áttekintésével kilistázták a kooperatív tanulás-, és munkaszervezés alkalmazási területeit, saját szervezeti életükre vetítve.

A kooperatív tanulás-, és munkaszervezés lehetséges alkalmazási területei, a résztvevők meglátása szerint:
• Stratégiaalkotás
• Szervezetfejlesztés
• Irányítási rendszer kialakítása
• Üzletfejlesztés
• Költségvetés készítése
• Kríziskezelés
• Képzések
• IT kialakítás, fejlesztés
• Önértékelés

Résztvevői vélemények egy végigdolgozott nap után:
• „Nem voltam éhes 13.30-kor.
• Zárkózott típus vagyok. Mégis eljutottam odáig, hogy akartam mondani.
• Nagyon-nagyon jó élmény volt:
• egy hónapja vagyok a cégemnél, és a kollégákkal mégis egyformán látjuk a dolgokat,
• jól együttműködött a csapat.
• Hatóságnál dolgozom. A munkák 99%-a egyedül végzendő. Krízis helyzetben viszont, amikor előtérbe kerül az együttműködés, nagyon jó szervezési keretnek tartom az itt megtapasztaltakat.
• Mindezt kiválóan lehet használni az általam megtartandó belső képzéseinken is.
• Újdonság volt: egészen más filozófia.
• Jó volt egy napon, egy meghívottal, hasznos dolgokat hallani.
• Nagyon megdolgoztatott.
• Az alapelveket újból el fogom olvasni.
• Sikerélményeim voltak, amit köszönök.
• Beosztott és vezető is vagyok egyben. A kapitányságon sok dolgot egyedül kell megtegyek. Lefáradtam, de élveztem. Itt és most máshol drága pénzért árult tudást kaphattam. És nem csak a morzsáit…
• Megerősített a hitemben: érdemes újat kipróbálni, kitalálni.
• Sok dolog visszaköszönt, amit néha ösztönösen alkalmaztam.
• Megélhető volt a szakértő kompetencia fejlesztése. Ez más konferencián vagy megfizetett szakértőtől nem kapható meg.
• Nagyságrenddel nagyobb az aktivitás. A legutóbbi konferencián nem tudtam elmondani, hogy mit gondolok arról a dologról, mi ott elhangzott.
• Közvetlen kapcsolatok kialakításának lehetősége. Közös feladat építi a kapcsolatot.
• Ilyen típusú szakmai / fejlesztő műhely nem sok van.
• Reggeltől 19 óráig úgy együtt tudtunk lenni, dolgozni, hogy még most este is tudunk nevetni.
• A TQM Szövetség az ilyen jellegű programokkal teljes mértékben azonosulni tud, ilyen jellegű programokat akar.”

Így valóban igazzá vált a mondás:
„Egy konferencia sikere csakis a résztvevőkön múlik.”

A sikeres Konferenciára emlékezve köszönöm minden résztvevőnek a lehetőséget, a bizalmat, az együttműködést, és eredményes hasznosításokat kívánok!

Pintér CsabaEGYÜTTMŰKÖDÉS
Üres szó vagy kiaknázatlan profitforrás?
2008. június 30.-július 2.

A LIONSON Consulting Kft. új utakat keres és fejleszt a tanácsadásban, a képzésben. A modern pedagógia eszköztárához fordul a versenyszféra szűnni nem akaró hatékonyság fokozó, profitot növelő igényének kielégítése érdekében.

Cél: kiaknázni azokat a lehetőségeket, amelyek az emberi erőforrások együttműködésének új dimenzióba emelésével teremtődhetnek meg.

Ennek a fejlesztési folyamatnak egy jelentős állomását jelentette a 2008. június 30. és július 2. között megtartott, az együttműködés szemléletét középpontba helyező „Kooperatív módszertanra épülő együttműködés csoportban” című tréning megtartása.

„A kooperatív tanulásszervezés olyan pedagógiai alapelveket képvisel – és fordít le konkrét módszerekre -, melyek a minőségi oktatás mindhárom kritériumának – hatékonyság, eredményesség, méltányosság – megfelelnek. A minőségi oktatási környezet gyakorlati megvalósulásának lépései során egyre több szegmensben és minden résztvevő között érvényesülnie kell az együttműködés alapelveinek. Mindez egységében biztosítja az egyéni sikereket, a kisebb közösségek hatékony működését és a társadalom fejlődését.” (Varga 2006)

A tréning az Oktatási Minisztérium Határon Túli Magyarok Titkársága, a Balassi Intézet közreműködésével, koordinálásával és a Baranya Megyei Pedagógiai Szakszolgálatok és Szakmai Szolgáltatások Központjának szervezésében 60 résztvevővel került lebonyolításra.

A tréningen résztvevők több országból érkeztek.
A horvát pedagógusok mellett Romániából (Erdélyből), Szlovákiából, Ukrajnából (Kárpátalja), Szerbiából (Vajdaság), Észak–Bácskából a Pedagógus Szövetségek Egyesülete jelentkeztette és gyűjtötte össze a résztvevőket.

A magas létszámra tekintettel a tréning két párhuzamos csoportban került lebonyolításra.Az egyik csoport trénerpárosa Varga Aranka (Pécsi Tudományegyetem) és Pintér Csaba (LIONSON Consulting Kft) voltak.

 


FOLYAMATOS FEJLESZTÉS FÓRUM -2008.június 11.

Előzmények
A Le Belier Csoport eddig mintegy 15 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre Magyarországonfolyamatos fejlesztéssel, melyek nem csak a gyártás területén történtek, hanem a többi, meghatározó területen is, mint pl.: humán-erőforrás (képzések) vagy a gyártást kísérő dokumentációs rendszer. Olyan módszerek bevezetésére és alkalmazására került sor, mint a 6 szigma, Lean management, TPM, 5S, stb.
A LIONSON Consulting Kft.-nek a Le Belier Csoporttal (LBH, BSM, LBK, LBG) három éve fennálló, szoros és állandó munkakapcsolat a folyamatos fejlesztés jegyében felölelte: a TS/ISO 16949:2002 képzéseket •rendszerépítést és fejlesztést • a rendszer-felülvizsgálatokat • belső auditálásokat • auditorok felkészítését •termékfelelősök, gépbeállítók működésfejlesztését • csapatépítést, kommunikációs készség fejlesztését •módszertani képzéseket, pl.: FMEA, 8 D, 5 Why • vevői reklamációk sikeres kivizsgálását, problémamegoldás work-shopok keretében • időmérést a folyamatok fejlesztéséhez.

FÓRUM összefoglaló
A nyitó előadások (Pintér Csaba ügyvezető -LIONSON Consulting Kft., Simone Smolinska folyamatos fejlesztés manager -LBH Zrt., Dekovics András gyárigazgató helyettes -LBH Zrt.) megtartása után a részvevők izgalmas játékba fogtak. Két csoportban lehetőség nyílt 1-1 képzést támogató játék megízlelésére:

 1. Problémamegoldás -“Power 7” játék
  A POWER 7 egy eset tanulmány, amelynek mint egy krimiben, az a lényege, hogy meg kell oldani egy rejtélyt. Ehhez egy probléma megoldási lépéssorozat szolgál segítségül.
  Egy szállítmányozó vállalat életében találjuk magunkat, mely késlekedésekkel küzd. A játékosok maguk választanak eszközöket az eset felgöngyölítése érdekében. A játék végén megoldódik a rejtély. Gondolkodásmód, módszerek kerülnek begyakorlásra. Lesznek technikai eszközök, amelyek a későbbi teammunkában felhasználásra kerülhetnek.

  2. Karbantartás -“Maintenance” játék
  A karbantartási játék egy egyszerű ötleten alapszik: egy vállalatnál lévő teljes körű karbantartás ugyan azon szabályok szerint működik, mint az afrikai rallyn az autó karbantartása. A résztvevők különböző eseményekkel szembesülnek (pl.: mechanikai meghibásodás, olajszivárgás, homok vihar). Ezeknek az eseményeknek a hatására döntéseket kell hozniuk: az autójukon javító vagy megelőző karbantartást kell végezni, helyreállítást, rendszeres ellenőrzést, és mindezt a célok elérése érdekében.


Résztvevői vélemények
“Érdekes témák, hasznos ötletek.”
“Szerintem nagyon jó volt, és hagyománnyá kell tenni.”
“Mint kezdeményezés nagyon jó volt, szükség volna több ilyen tapasztalatcserére.”
“Jó szervezés, kiváló programok, magas színvonalú előadások.”
“Gyakorlatias oktatási forma. Számomra hasznos volt az információ miatt.”
“Bemutatót kaptam a folyamatos fejlesztés sarkalatos pontjairól…”
“Nekem az üzemlátogatás és az ott tervezett javító intézkedések tetszettek. Látni a folyamatos fejlődni akarást.”
“A szituációs játék a gondolkodásmódot formálta.”
“…Magyarországon előremutató és aktuális a kezdeményezés.”

A képzést segítő játékok kipróbálását követően a résztvevők gyárlátogatás alkalmával a helyszínen is meggyőződhettek a tanultak alkalmazásáról.